10+1 érv a WordPress mellett

Van 10+1 jó okunk arra, hogy a WordPress-t ajánljuk honlapod elkészítéséhez! Legalább adj esélyt, hogy meggyőzzünk: fusd át a pontokat, ártani biztosan nem fog!

Szerencsére manapság már nem ott kezdődik a honlapkészítés, hogy elindítasz egy honlapszerkesztő programot, és hosszú órákat töltesz a nyers HTML-kódok társaságában, amíg el nem éred a kívánt végeredményt…

Ehelyett már – hasonlóan a kezdő- és haladó webmesterekhez – használhatunk mindenféle weboldal tervezésre és -kezelésre készült eszközt, mind olyan egyszerű, aminél egyszerűbb már gyakorlatilag nincs is, ezek közül is a legegyszerűbbek, és emiatt a legnépszerűbbek is a tartalomkezelő szoftverek, mint például a WordPress, a Joomla és a Drupal. Fogadjunk, hogy legalább kettő ismerősen cseng, a neveket biztosan hallottad (olvastad) már valahol.

Ha éppen abban a pillanatban „csíptünk el”, amikor dönteni készülsz a különféle lehetőségek közül, akkor abban is biztosak vagyunk, hogy az egyik lehetőség, amit fontolgatsz, az éppen az általunk is javasolt, és népszerű WordPress rendszer.

Annak ellenére, hogy kezdetben egy egyszerű kis blogmotor volt, mostanra szinte már bármilyen típusú weboldalt készíthetünk vele, szó sincs szűkös, egyirányú utcáról…

Ahhoz, hogy pontosan lásd, miféle előnyöket kovácsolhat egy webmester ebből a rendszerből, olvasd át a következő gondolatokat a WordPressről:

1.    érv – A WordPress-oldalakat nagyon könnyű elkészíteni.

Egy erre szolgáló telepítőkészletből, mint amilyen például az Installatron (a WebHostIcon tárhelyein ez mindenki számára ingyenesen elérhető) nagyjából egy percig tart felrakni az alapot… Ezek után következi a tartalom feltöltése, és az, hogy mindezt a saját ízlésedre formáld. Hidd el, hogy ez sem bonyolultabb, garantálhatjuk, hogy a segédanyagainkkal még a legzöldfülűbb webmestereknek is gyerekjáték lesz!  – egy WordPress-oldal jó megoldás kezdő- és haladó weblaptulajdonosoknak egyaránt.

2.    érv – A WordPress-oldalakat nagyon könnyű kezelni.

Gyakran hallottunk – munkahelyi ártalom, nyilván, az utcán nem beszélnek erről sokat.. – elavultabb alkalmazásokat, vagy nyers HTML-kódokat használó webmesterektől, hogy a legapróbb változtatások kivitelezése is komoly erőfeszítéseket kíván néha. Legrosszabb esetekben akár odáig is fajulhat a dolog, hogy egyetlen mondat átírásához külön szolgáltatót vagy független webfejlesztőket kell megbíznunk – természetesen súlyos összegekért…

A jó hír az az, hogy ezek az idők elmúltak! Itt van nekünk – és persze, nektek is! – a WordPress a másik oldalon, amit kifejezetten egyszerű kezelni is és frissíteni is. Éppen azért, mert eredetileg bloggereknek készült, a WordPress oldalak, -bejegyzések egy könnyen érthető kezelőfelületen keresztül módosíthatók, vagyis olyanok is vígan elboldogulnak vele, akik sosem voltak nagy barátságban a technikával. Ugyanakkor komolyabb mutatványok is kivitelezhetők az oldal vagy a sablon kódjában, ha éppen arra van igény…

3.    érv – A WordPress nagyon keresőbarát.

Bármennyire is titokzatosan hangzott még nem olyan régen a „keresőoptimalizálás”, vagy SEO,  mint varázsszó, mostanra már kikerülhetetlen, szinte mindenki, aki weboldalt üzemeltet elsődleges feladatnak tekinti.  Míg az egyszerű HTML-oldalak jelentős módosításokat igényelnek, hogy a keresőmotorok számára kiemeljünk egy-egy fontosabb információt, addig a WordPress ennek jó részét alapból tudja.

Sőt, ha valaki az alapoknál többre vágyik, számtalan bővítményt találhat már, amik növelik a természetes keresési expozíciót. Ezek az átfogó SEO csomagok – köztük a népszerű  All-in-One SEO Pack és a Yoast SEO bővítmények – már egy magasabb szintre lépést jelentenek olyan lehetőségekkel, amik egy standard HTML-oldalon jelentős erőfeszítések árán lehetnek csak használhatók.

4.    érv – A WordPress különböző szintű felhasználói hozzáféréseket tud kezelni.

 

Jogosultsági szintek

Ha egy cégen, szervezeten belül többen felelősek egy weboldal frissítésért, a WordPress-nek az sem jelent gondot… Talán ez is az egyik oka a népszerűségének. Egyidejűleg öt különböző szerepben oszthatunk hozzáféréseket, különféle jogokra korlátozva a lehetséges tevékenységek sorát: adminisztrátor, szerkesztő, szerző, közreműködő és előfizető. Ha megfelelően válogatsz ezen lehetősége között, amikor  minimálisra csökkentheted a főoldal biztonságának kockázatát. Azért ez ügyes húzás, nem?

5.    érv  – Hihetetlen mennyiségű WordPress sablonból válogathatunk.

Ezeknek a CMS rendszereknek óriási előnyük (és ez általánosságban igaz mindegyikre, nem csak a WordPress-re), hogy annak tartalma teljesen külön tárolódik az oldaladtól, és annak kinézetétől is független. Így ha meguntad a mostani kinézetet, és nem akarsz nagyobb összegeket kifizetni a fejlesztődnek, hogy valamit újítson, egyszerűen cseréld le a sablont egy újabbra!

Ez az a rész, amiben a WordPress különösen kiemelkedő. A forráskódok nyíltságának természetéből adódóan különböző fejlesztők ezrei készítettek már hozzá sablonokat az egyszerű, de annál hatékonyabb kategóriájúaktól az egészen bonyolult dizájnokig. És a legjobb az egészben, hogy ezeknek az ára – van sok ingyenes is! -, meglehetősen visszafogott, senkinek, aki WordPress-t használ, nem fog nagy gondot okozni egy-egy váltás, ha úgy gondolja, hogy elérkezett az ideje.

6.    érv – A WordPress könnyedén bővíthető.

A fent említett rengeteg sablon mellett a WordPress-hez készülő bővítmények, plugin-ek száma is elképesztő… Ezek a kis kódrészletek mind egy-egy extra funkcióval bővíthetik az oldalad működését, így ezek használatával az is elképzelhető, hogy egy egyszerű blogból néhány kattintással komplett, tökéletesen működő webáruház lesz. Arról nem is beszélve, micsoda különbség az árban, ha szakemberrel készíttetsz magadnak egy ilyen jellegű oldalt…

Persze, itt is nagyon igaz a „kevesebb több” elve: ha meggondolatlanul és számolatlanul pakoljuk föl ezeket a bővítményeket, teljesen működésképtelenné is tehetjük. Így különösen fontos, hogy minden egyes plugin telepítése előtt , alaposan gondold át, hogy valóban szükséged van-e rá, és nem lehetséges-e a sablonba kódolni az adott funkciót, megtartva ezzel oldal betöltődési sebességét.

7.    érv – A WordPress megkönnyíti a mobil-optimalizálást.

A mobil-internetezés olyan óriási méreteket öltött mostanra, hogy az előzetes becslések szerint 2014-re már arányaiban meghaladja majd az asztali internethasználatot. Ez igazából azt jelenti, hogy ha az oldalad még nincs optimalizálva mobilalkalmazásokra, akkor látogatóid – és ezzel együtt potenciális üzletfeleid – száma rohamosan csökkenni fog, sőt, ezzel egyenes arányban növeled azon konkurencia látogatottságát, akik időben megtették ez a fontos lépést!

Rossz hír a HTML-oldalak használóinak, hogy ilyen alapokon ezt megcsinálni bizony bonyolult és főleg drága mulatság…

Másfelől jó hír viszont az, hogy soha nem késő váltani: a WordPress ezt olyan egyszerűen oldja meg, hogy gyakorlatilag semmi dolgunk sincs vele. Használhatunk például olyan érzékeny sablonokat, amik automatikusan változtatják a kijelzők paramétereit annak érdekében, hogy a legjobb képet mutassák adott digitális eszközön. Ráadásul vannak bővítmények is, amiknek segítségével menet közben hozhatjuk létre oldalunk mobil verzióját.

8.    érv – A WordPress támogatása világméretű.

Világ méretű támogatás

És most nem túlzunk egyáltalán! Bármi kérdésed van a WordPress oldaladdal kapcsolatban, ne aggódj! Az internet a barátod!

Kezdve az egyszerű – hozzád hasonló – WordPress-felhasználók fórumától, egészen a kizárólag ezen dolgozó fejlesztőkig kimeríthetetlen az erőforrás bármiben is várod a segítséget. Lehet az telepítéssel, futtatással kapcsolatos kérdés is, de kaphatsz tanácsokat azzal kapcsolatban is, hogy hogyan tudod folyamatosan csúcshatékonysággal működtetni az oldaladat. Egyszerűen csak jól és jó helyen kell feltenned a kérdéseidet! Például itt van rögtön a WordPress használatát bemutató oldal.

9.    érv – A WordPress oldalak frissítését könnyű automatizálni.

Egy blog futtatása remek lehetőség a kapcsolattartásra – főleg, ha cégről van szó, és szeretnénk ügyfeleink látóterében maradni… Azonban a frissesség, vagyis hogy folyamatosan naprakészek legyünk, itt különösen fontos. Időt találni viszont, a túlzsúfolt napi programok, és az előre teleírt ‘to-do listák’ mellett nem igazán egyszerű.

Ez volt az oka annak, hogy az egyik legkedveltebb opció a WordPressben annak a lehetősége, hogy előre ütemezzük az egyes frissítéseket, és csak azok csak a megfelelő időpontban lesznek láthatóak. Vagyis: amikor van rá időnk, dolgozhatunk előre is. Akár hetekre, hónapokra is. Valljuk be, ez nem egyszer életmentő funkció! A webmesterek élete jellemzően nem tervezhető nagyon előre: ha gond van, meg kell oldani, de azonnal, és gond meg – szinte mindig – van. De ha mégis van egy kis üresjárat, le lehet ülni, és lendületből meg lehet írni egy-két heti bejegyzést, aztán ütemezni a megfelelő időpontokra, és már jöhet is a többi megoldandó feladat!

10.    érv – A WordPress ingyen van!

Előfordulhat, hogy kisebb összegeket elkérnek egy-egy professzionális sablonért vagy bővítményért, de alapvetően a WordPress ingyenes, mindenki számára használható, és így egyértelműen nagyszerű lehetőséget minden webfejlesztő számára, aki mostanában kezd bele egy cég online megjelenítéséhez.

Természetesen a WordPress nem felel meg mindenféle igénynek, hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy mindenféle feladatra tökéletesen alkalmas. A rendszernek megvannak a maga korlátai, olyan konkrét kihívások, amik sokkal magasabb szintű fejlesztői környezetet igényelnek, mint amit a WordPress tud biztosítani. Ilyen lehet például egy-egy online nagykereskedelmi üzlet, vagy a manapság divatossá váló online tanfolyamok alapját szolgáló oldalak.

Ennek ellenére a WordPress nagyon sok embernek jelent gyors és egyszerű utat egy profi weboldal elkészítéséhez, amelynek kezelése sem okoz problémát. Szóval, ha a fent részletezett előnyök bármelyikével kapcsolatban úgy érzed, hogy „talált”, illik a megoldandó problémádra, semmiképp ne habozz, adj egy lehetőséget a WordPress-nek, és meglátod, hogy használata közben önmaga fog a leginkább meggyőzni!

+1 érv – Ingyen telepítjük neked

Ha a WebHostIcon tárhelyszolgáltatását választod és szeretnéd, akkor mi ingyen telepítjük neked a tárhelyedre, ha már meg van a domainneved is hozzá. Valójában neked csak a finomhangolásával és tartalom feltöltésével kell foglalkoznod.