A Google Reader szolgáltatása bezár, és hangos a netes sajtó, hogy megtalálja a használható alternatíváit.  A közelmúltban az index is remek cikket közölt a témában http://index.hu/tech/2013/03/23/megmondjuk_hova_koltozzon_a_google_readerrol/ és http://index.hu/tech/2013/06/24/readeralternativak/  és valóban, se szeri, se száma a különféle izgalmas funkciókkal felbukkanó RSS olvasóknak.

Mi most egy olyan szolgáltatást mutatunk be, amely eltér egy kicsit a többitől. A nyílt forráskódú Readable.cc már azelőtt elérhető volt, hogy a Google Reader megszületett volna. A főképpen a nyugodt olvasást (nincs semmiféle csengő bongó, a tartalomtól a figyelmet elvonó elem a szolgáltatásban) támogató szolgáltatás az RSS-ben érkező tartalmakat a képernyőnkre helyezi, és egyszerűen engedi, hogy élvezzük.

A használata nem okoz nehézséget, bárki, aki használt már RSS olvasót, könnyedén elboldogul vele.

Első lépésként regisztrálnunk kell, és már adhatjuk is hozzá az RSS csatornákat. A főoldalon kapunk néhány angol nyelvű javaslatot ehhez. Akár egy másik  RSS olvasóba fűzött csatornákat egyesítő OPML fájlokat is importálhatjuk, vagy akár le is tölthetjük a sajátunkat.

Ha nem használtunk eddig RSS olvasót – akkor is könnyedén elboldogulunk vele.

Az alapokról közölt érthető írás – http://fiksz.klog.hu/2007/05/12/rss-lepesrol-lepesre-abszolut-kezdoknek/ )

Főbb funkciók:

  • Könnyen használható, minimalista RSS olvasó
  • Zavtalan olvasás a középpontban
  • Más olvasók OPML fájljának importálása
  • Manuálisan hozzáadható feedek (RSS csatornák)