A backlinkelés a keresőoptimalizálás egy igen kényes területe, főleg, mióta a Google elhatározta, hogy leszámol a nem engedélyezett, etikátlan módszerek használóival. A vezető keresőoptimalizálók mindenesetre óvatosságra intenek, amikor erről a területről van szó… És lássuk be, ez nem lehet véletlen, már ha csak a rengeteg szóbeszéd felére is odafigyelünk, ami a Google-ről és a viszontlinkelésről szárnyra kap…

Nem olyan régen (egy-két hónapja) jelentek meg újabb cikkek a Google mostanában történt figyelmeztetéséről, ami – többek között – óvva int a nem természetes backlinek használatától is.


Backlinkek

A keresőoptimalizálás (vagy SEO) vázlatos, rövid története

A kezdetekhez egészen az internet őskoráig kell visszamennünk, nagyjából a 1990-es évek közepéig, amikor is a különböző weboldalak olyan sebességek kezdtek kinőni a semmiből, hogy azt ember már nem tudta számon tartani… A keresőmotorokat azért találták ki, hogy megkönnyítsék a felhasználók dolgát: segítsenek nekik, ha valamit gyorsan és hatékonyan akarnak megtalálni.

Akkoriban az öreg webmestereknek nem volt más dolga, mint hogy az indexelés érdekében beküldjék az oldala URL-jét egy keresőmotornak. Ezután jött egy robot az oldalra, megnézte az összes kimenő- és bejövő linket, ahogy a releváns kulcsszavak mennyiségét is, majd az eredményről beszámolt a keresőmotornak, ami végül indexelte. Az emberek elkezdték észrevenni annak az értékét, ha magasabbra kerülnek a keresőkben, és ennyi: már el is kezdődött a „keresőoptimalizálás”, ami egyre népszerűbb és fontosabb tevékenység az idő előrehaladtával.

Mivel a kereső-algoritmusok annyira egyértelműen a backlink-ekre és a kulcsszósűrűségre épültek, hogy az ügyeskedők elkezdtek mindenféle trükköket alkalmazni, hogy kijátsszák a rendszert. Az egyik ilyen – különösen alattomos – módszer volt a linkfarmok használata. Ez weboldalak hálózatát jelentette, amiket kifejezetten backlink-szolgáltatás céljából hoztak létre. Webmesterek és internetes marketingszakemberek rendszeresen vásároltak ilyen backlink helyeket, és kereskedtek is azokkal. A keresőmotorok viszonylag gyorsan reagáltak: sokkal bonyolultabb, összetettebb algoritmusokat fejlesztettek a weboldal relevanciájának meghatározására. Erre egy példa a Google PageRank-je.

Igaz, hogy ennek a PageRank-nek az alkalmazása is jelentett újabb tennivalókat, azonban mégis a Google később időközönként változó algoritusa volt az, ami a leginkább megmozgatta a népeket. 2011-ben adta ki a Google a Panda-algoritmus frissítését, ami már lejjebb rangsorolta a gyengébb minőségű honlapokat. 2012-ben jött a Peguin-frissítés, amelyik már bünteti a Google webmestereknek szóló útmutatójának megszegőit.

Nemrégen történt, hogy a Google Webmaster Guideline még komolyabb betekintést engedett a náluk zajló folyamatos munkába, hogyan dolgoznak ki egy olyan környezetet, ami a természetes backlinkeket díjazza, de a nem releváns, vagy nem odavaló backlinkeket ugyanakkor büntesse. Még pontosabban, a változások elsősorban a vendégbejegyzésekről, cikk könyvtár-marketingről, hirdetésekről, és még a sor más dologról szól.

Mi az, ami már túl soknak számít „vendég-bejegyzésből”?

Ebben a legutóbbi frissítésben a Google nem határozza meg pontosan, hogy milyen gyakran kell, vagy kell-e egyáltalán vendég-posztolnia egy bloggernek.
Talán ha arra a kérdésre válaszolunk először, hogy mire jó valójában a vendég-bejegyzés, akkor közelebb kerülünk az eredeti „mennyi az ideális” kérdés válaszához is….

Szakértői hozzászólásokra támaszkodva azt mondhatjuk, hogy van különbség a tekintetben, hogy a vendégbejegyzés tartalma a fontos, vagy egy újabb backlink megszerzése. Az általánosságban elmondható, hogy az a taktika, mikor ugyanazt a blogbejegyzést több weboldalon is megjelentetjük a backlink érdekében, nagyon nem működik… Ilyen esetekre a hozzáértők javasolják a ‘rel=nofollow’ attribútum használatát a bejegyzéseknél.

Mi az a “Rel=nofollow?”

“Rel=nofollow” egy HTML kódrészlet, aminek segítségével jelezhetjük egy arra járó robotnak, aminek a feltérképezés a dolga, hogy ezt az adott linket nem kell feltérképezni. Eredetileg arra találták ki, hogy megfékezzék vele a spam-hozzászólásokat. Ha használod, akkor a megjelölt backlink nem fog beszámítani a PageRank számolásába. Tehát, ha le akarjuk fordítani mindenki számára érthető formában, akkor nagyjából ezt jelenti: „csak emberi „fogyasztásra” alkalmas, keresőmotorok kíméljenek”…

Backlinkek szponzorált oldalakról

Backlinkek

A szponzorált oldal olyan tartalmat jelent, amiért egyes cégek fizetnek egy webmestereknek, aki megjeleníti ezeket a tartalmakat. Ez valójában annyit tesz, hogy megvásárolod a backlinkeket, ami szintén nem javasolt keresőoptimalizálás szempontjából! Ennek rögtön két oka is van: félrevezető az olvasók számára, és félrevezető a Google számára is, ami, ugye, mindig „szerkesztői szavazatokat” használ az oldalak értékelésénél.

Ha a tartalomnak csak egy része is szponzorált, a legjobb, ha rögtön kizárod az értékelésből, vagyis használod a nofollow-t a kimenő linkekre. Még egyszer, kicsit másképp, de ez már tényleg az utolsó: ha nem használod, akkor magad ellen dolgozol! Egészen komolyan…

Optimalizált „horgonyszövegek” megjelenítése

A „horgonyszöveg” nagyjából annyit tesz, hogy linkekkel ellátott szöveg, amelyek olyan kulcsszavakat tartalmaznak, amiben előre akarunk kerülni. Nézzük, mit is jelent ez „Google-fejjel” gondolkozva:  “mivel ezek a linkek más oldalakon jelennek meg, rögtön ellent is mondanak a webmestereknek szóló útmutatásnak”, éppen ezért, ha egy adott cikk, ami máshol jelenik meg, nem tartalmaz valódi relevanciát az oldaladdal kapcsolatban, sose felejtsd el azt ellátni ‘nofollow’-val…

Akkor most mi is a lényeg? Teljesen rendben van, ha online tartalmat használsz reklámozási célra, de mindenképp használd a nofollow attribútumot, ha a fent említett tartalmakban backlinket használsz! A tartalomban szereplő backlinkeknek annyi a dolguk, hogy elvezessék az olvasót az oldaladra, aztán ha tetszik nekik, amit ott látnak, akkor reménykedhetünk, hogy ők maguk fogják linkelni….

Hááát, igen… Kicsit hosszadalmasnak, bonyolultnak, beláthatatlannak látszik, de bárki, aki a keresőoptimalizálással komolyan foglalkozik, megmondhatja, hogy rengeteg munkába kerül, mire az ember (vagyis az ember weboldala) igazán jó hírnévre tesz szert online felületen. Végső soron azt kell elérned, hogy az olvasóid kedveljék, amit csinálsz. (Innen nézve nem is olyan bonyolult, igaz?) Ha ez így van, akkor ők maguk hagyják majd hátra a „nyomot” a keresőmotorok számára, amit követhetnek, és ezzel máris „tisztán” optimalizáltál, nem kell manipulálni az eredményeket, abból meg mostanság úgyis csak rosszul lehet kijönni; a Google szereti az ilyen hozzáállást alaposan büntetni…