Ebben a cikkben megpróbáljuk összefoglalni, miért olyan fontos a bizonsági mentés készítése. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy nem most hallod először, hogy mindenképp készíts biztonsági mentést a merevlemezről, mert bármi történhet a gépeddel… Roppantul tud fájni, amikor rájössz, hogy számodra értékes, fontos fájlok örökre odavesztek.

Ugyanez igaz akkor is, ha egy komplett weboldalról van szó. És egyáltalán nem úgy fest, mintha ez a veszély csökkenne az idő múlásával… Nagyjából minden napra jut egy-egy főcím az újabb kisebb-nagyobb horderejű hekker-támadásokkal kapcsolatban, szóval, az igazság az, hogy a fenyegetés nagyon is valódi, és bárkit bármikor utolérhet. Ha van mentésed, akkor ha meg is történik a baj, nem fog katasztrófának tűnni…

 

Azok a sokat emlegetett hekkerek…

a gonosz hekker

Sajnos ma már gyakorlatilag mindenhol ott vannak, a ‘nagy háló’ minden szegletében. Van, aki a profitért csinálja: megszereznek hitelkártyaszámokat, vagy más fontos, titkos adatokat. Van azonban egy másik oldal is, akik egyszerűen csak azért törnek fel oldalakat, hogy maguknak bizonyítsanak, vagy egyszerűen csak a rombolás a lényeg. Ha a weboldalad online, akkor a lehetőség máris adott, bármikor áldottá válhat. És ne gondold, hogy csak a szomszédoddal történhet ilyesmi!
Számítógép-katasztrófák estére…

Ha van egy másolatod a gépeden tárolt fájljaidról, az jó, de nem elég. Mi van, ha magának a gépnek lesz baja? Elveszhet (jó, ez annyira nem életszerű egy hagyományos méretű doboz esetében :)), de el is lophatják, vagy eléghet egy lakástűzben, elöntheti az ár, és biztosan mindenki tudná még folytatni a lehetséges tragédiák sorozatát, a lényeg minden esetben, hogy oda a gép, és vele együtt oda vannak a fájlok is. Már látjuk is, hogy a távoli mentés készítése sokkal praktikusabb megoldás az ilyen esetekre.

 

Amikor nem jön össze a frissítés…

A rendszeres frissítéseknek szintén komoly biztonsági jelentőségük is van, azonban nem mindig megy minden a terv szerint. Nem véletlen, hogy a WordPress például folyamatosan azt mondja, csinálj mentést, mielőtt nekilátsz a frissítésnek! Egy weboldalnak rengeteg összetevője, bővítménye, sablonja, szoftvere, – meg még mindenféle mása is – lehet. Ezek bármelyikén „elcsúszhat” a frissítés, és akár egy közülük is képes magával rántani a komplett honlapot, és így hosszabb-rövidebb időre teljesen elérhetetlenné is válhat.

 

Vírusok, trójaiak, és egyéb ártó szörnyetegek…

Ezek a kellemetlen teremtmények (malware, vírus, trójai) akárhogyan lejuthatnak az oldaladra, akár egészen biztonságosan tűnő helyekről is. Letöltheted őket anélkül, hogy tudnál róla, mondjuk egy sablonnal, vagy bővítménnyel együtt, vagy átcsusszanhatnak a mégoly erős páncélzatú tűzfaladon is… Ha van mentésed, akkor az azt is jelenti, hogy felkészültél arra az esetre is, amikor az oldalad egyszer csak elkezd nagyon különösképpen viselkedni.

 

Az emberi tényezők…

emberi hiba

Régi nagy igazság, hogy az ember követ le hibákat. És a legtöbb hibát az tudja elkövetni, aki csinál is valamit, aki dolgozik. Előfordulhat, hogy egy kolléga, egy alkalmazott egyszerűen mellényúl, rossz gombot nyom meg, és egy pillanat alatt törölt is valami fontos, nélkülözhetetlen fájlt – véletlenül. Ha van mentésed, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy emberi tévedés, mulasztás miatt omoljon össze a rendszered.

Hogy a kár a lehető legkisebb legyen…

Tegyük fel, hogy egy szép napon megpróbálsz belépni az oldaladra, de csak egy ismeretlen hibaüzenet fogad. Megpróbálod újra és újra, de semmi változás, ugyanaz a hiba. És akkor elkezd motoszkálni valami, és valahol a gyomrod környékén már világosan érzed, hogy itt valami nagyon nem stimmel… Mit teszel? a) pánikba esel, és próbálod kideríteni, hogy mi történhetett, anélkül, hogy tudnád, elveszett-e az összes tartalom vagy sem, vagy b) kicsit ingerült leszel, hogy el kell töltened némi időt a weboldal újratöltésével, de semmiképp nem kell belebolondulnod abba, hogy fogalmad sincs, mit csinálj… Nos, melyik a szimpatikusabb verzió?

 

Hogyan csináld a biztonsági mentést?

hogyan mentsek

Ha mostanra már sikerült meggyőznünk arról, hogy biztonsági mentést készíteni jó és hasznos elfoglaltság, akkor adunk még néhány tippet arra vonatkozóan is, hogy hogyan csináld:

  1. Tudd meg, hogy a tárhelyszolgáltatód – kiegészítő szolgálatatásként – készít-e mentést az oldaladról! Mi készítünk mentést!

  2. Lépj kapcsolatba azzal az emberrel, aki a honlapodat készítette, és kérd meg, hogy csinálja meg neked. Neki – feltehetőleg – van elegendő tudása arról, hogyan működnek az egyes tartalomkezelő rendszerek, és hogyan lehet manuálisan mentést készíteni a fájlokról.

  3. Használj további backup szolgáltatást „mindenesetre”… Rengeteg olyan cég van, aki ezzel foglalkozik, nézz utána alaposan: vannak költséghatékonyabbak, és vannak olyanok is, amelyeknek többé-kevésbé felhasználóbarát felületeik vannak.

  4. Telepíts backup-bővítményt az oldaladra. Ezek közül is van bőven választék: van amelyik lehetővé teszi az időzített mentést, és vannak olyanok, amelyek a fájljaidat olyan „felhő szolgáltatókhoz” küldik, mint például a Dropbox. Ha WordPresst használsz, akkor itt egy remek cikk a mentésről: Automatikus mentés ingyenesen

  5. Ha épp csak egy kicsike weboldalad van, talán az a legegyszerűbb, ha a fájlokat tömöríted egy ZIP mappába, és elküldöd magadnak e-mailben. Hangsúlyozzuk azért még egyszer, hogy ez tényleg csak kis oldalaknál működik! Ha a tömörített fájl nagyobb, mint amekkora küldését az e-mail szolgáltatód engedélyez, vagy ha azt gondolod, hogy oldalad mérete növekedni fog, akkor mindenképp válassz egy másikat a többi mentési lehetőség közül.

  6. Igazából az sem rossz, ha van egy mentésed a gépeden, de mindenképp kell, hogy legyen valahol másutt is! Ha van kettő, az talán a legjobb megoldás. Ahogy már a régi bölcsek is mondták: jobb félni, mint megijedni! 🙂

 

A biztonsági mentés elkészítése nem kerül sok pénzbe, és időben sem rengeteg, de mindenképp megtérülő befektetés, ha meggondolod, micsoda tömegben van jelen mindenféle fenyegetés a világhálón. Még ma készíts el a honlapod biztonsági mentését, és elkerülheted a szorongást, idegeskedést, ami akkor tör rá a szerencsétlen cégvezetőkre – vagy a még szerencsétlenebb alkalmazottakra -, mikor a semmiből kell új honlapot létrehozniuk, és lehetőleg azonnal…