Ha van saját domain neve – már pedig, ha nálunk bérelt tárhelyet, akkor biztosan van -, nincs szüksége többé ingyenes levelező rendszerek használatára. A webmail lehetővé teszi, hogy leveleket olvasson a böngészőben, ahelyett, hogy asztali levelező programokat használná, mint az Outlook Express vagy a Thunderbird. Ez azt jelenti, hogy bármilyen böngészőben olvashatja a leveleit. A cPanelt használók 3 különböző webmail rendszer közül választhatnak. Talán a legegyszerűbb és lekönnyebben használható a RoundCube ajax alapú webmail rendszer. A Horde és a SquirrelMail lényegesen öszetettebb és már nem pusztán levelezésre való rendszer.

A tárhely adminisztrációs felületére belépve, keressük meg a Mail szekciót és ott válasszuk a Webmail opciót. Ezután juthatunk el a Webmail adminisztrációs felületére.

Webmail használata a tárhelyen
Webmail használata a tárhelyen

Előfordulhat azonban, hogy alkalmazottunknak, vagy barátunknak akarunk egy saját email címet készíteni a tárhelyünknél használt domain név alá. Ekkor nyilván nem szeretnénk, ha a cPaneles adminisztrációs felülethez is hozzáférne az illető. Nos, semmi gond. Minden tárhelynél alapértelmezett webmail címnek be van állítva az ön domainneve.hu/webmail elérés. Tehát nem kell hozzáférést adnia a cPanelhez másoknak.

A belépéshez meg kell adni az email címet és a jelszót.

Figyeljen arra, hogy ha nyilvános helyről jelentkezik be levelező rendszerébe, akkor a levelezés befejezése után a kijelentkezéssel lépjen ki, különben esetleg mások is elolvashatják leveleit.