Adatbázis létrehozásához a cPanel Databases (Adatbázisok) csoportját kell választanunk.

New database-hez (új adatbázis) írjuk be az adatbázisunk kívánt nevét, és kattintsunk a „create database” gombra. Mikor létrehoztuk az adatbázist, létre kell hoznunk egy felhasználót is, aki hozzáfér az adatbázisunkhoz.

Username-hez (felhasználói név) írjunk egy általunk kitalált nevet, és a password (jelszó) mezőbe gépeljük be az általunk választott jelszót, majd kattintsunk a „create User” gombra.
A felhasználó létrehozása után hozzá kell rendelnünk egy adatbázishoz. Ennek a következő a módja:

Az „add USER to your Database” résznél kiválasztjuk a user-t (felhasználót) a legördülő menüből, majd kiválasztjuk a database-t (adatbázis), a legördülő menüből, kipipáljuk a „privileges” felirat alatt az „ALL” jelölőnégyzetet, és rákattintunk az „add User to Database” gombra. Ezzel teljes jogosultsággal hozzárendeltük a felhasználót az adatbázisunkhoz.

Innen kezdve pl.: phpMyAdminnal szerkeszthető az adatbázisunk, és a felhasználónevet, jelszót, adatbázis nevet megadva, programok is hozzáférnek az adatbázisunkhoz

FONTOS! Minden létrehozott adatbázis karakterkódolása a svéd karakterkészletet használja. Ezt érdemes rögtön módosítanunk vagy a latin2 vagy az utf8_generali_ci karakterkészletre!