Ez a fejezet tartalmazza az aldomainek elkészítéséről, áthelyezéséről, törléséről szóló tudnivalókat, valamint az aldomain-statisztikákat, a logok, hiba-logok használatát a Directadmin tárhely adminisztrációs felületén.

Aldomain létrehozása

Egy aldomain létrehozása néhány kattintással elvégezhető a Directadmin tárhely adminisztrációs felületén keresztül. A létrehozáshoz először be kell jelentkezned a Directadmin tárhely adminisztrációs felületére, majd a Domainkezelés szekciónál, az Aldomain-kezelés menüpontot kell választanod.

Aldomain létrehozás

Aldomain létrehozás

Ezután a következő képernyőképet láthatod, ahol a már korábban létrehozott aldomainek listája van. Itt tudod továbbá létrehozni az új aldomaineket is.

Aldomain használati opciók

Aldomain használati opciók

A fenti módon akár al.al.al.domainneved.hu nevű aldomaineket is létrehozhatsz.

Fontos: Akár öt-tíz perc is eltelhet, mire az új aldomain aktív lesz.

Az aldomain tartalmának feltöltése

Mindegyik aldomain mappája az adott domain public_html könyvtárában jön létre az aldomain nevén.  Ez  azt jelenti, hogy az aldomain elérhető a http://www.tedomainneved.hu/aldomain címen is.

Az aldomainek mappájába ugyanúgy tudsz adatokat feltölteni, ahogyan az összes többi mappába: használhatsz FTP-t, MS FrontPage-t, File Manager-t, stb.

Aldomainek eltávolítása

Az aldomain eltávolításához pipáld be a sorában taláható kis négyzetet (Kiválaszt sor), majd kattints a „Kiválasztottak törlése” (Delete Selected) gombra.  E gomb mellett is található egy bepipálható négyzet (Mappa tartalmának eltávolítása /Remove Directory Contents), amit akkor használhatsz, ha azt szeretnéd, hogy az aldomain mappái és könyvtárai is törlésre kerüljenek.

Ha nem pipálod be a négyzetet, akkor az aldomain nem fog működni, de a  fájlok tartalma és a könyvtár érintetlen marad.

Aldomain statisztikák

Mindegyik aldomain neve mellett találod a statisztikákat.  Ezen keresztül eljuthatsz az Awstats és a Webalizer statisztikájához.  Fontos, hogy ahhoz, hogy ez a statisztika működjön, szükséges hozzá (1) hogy az oldalnak legyen valamennyi forgalma (legalább egyetlen kattintás) és (2) az aldomainnek már több mint egy napja léteznie kell.  Amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, ez üres lesz.

A Használati napló (Usage Log) és a Hibanapló (Error Log) használata

A  Használati napló és Hibanapló linkek használatával (fönti kép) az egyes logfájlok szövegformátumú verziójához juthatsz el.   A Használati napló megmutatja az IP címet – ahonnan a lekérés érkezett -, a dátumát és idejét, valamint a kérés leírását is.   Az  Hibanapló ad infomációt a sikertelen kérésekről, és hasznos lehet a hibaelhárítások során, amikor az okok ismeretlenek.

A  Használati napló és Hibanapló az aldomain létrehozásást követően azonnal elérhető.  Ha nem volt még aktivitás az aldomainen, akkor egy üres dobozt láthatunk.

Aldomain létrehozás bemutatása oktató videó segítségével

A következő oktató videó alapján ön is képes lesz aldomain beállítására a Directadmin tárhely adminisztrációs felületén keresztül. A lépéseket követve gyorsan el tudja végezni a szükséges műveleteket.

[clear]
Előző
Következő