A SpamAssassin  spamszűrő a legnépszerűbb kéretlen levélszűrő szoftver a tárhelyszolgáltatók körében.  Úgynevezett „pontozásos” rendszerrel működik. A szapmszűrő a WebHostIcon összes tárhelycsomagjánál elérhető, így hatékonyan lehet védekezni a kéretlen levelek ellen.

Spam pontozási rendszer általános működése

A SpamAssassin  spamszűrő hozzávetőlegesen ezer különböző tesztnek vet alá minden e-mailt. Ezek a tesztek az e-mailek tartalmát, felépítését, szabványosságát, méretét, képek, csatolmányok elhelyezkedését, a levél korábbi állomásait vizsgálják át, meghamisításra utaló jeleket keresnek. és még sok mást is vizsgálnak. Ezen tesztek mindegyike egy bizonyos pontszámot ér. A program összeadja azokat a pontszámokat, amelyek a levélre illeszkedő tesztekhez tartoznak. A programot használók (általában rendszergazdák) maguk döntik el, hogy hány ponttól tekintenek egy levelet spamgyanúsnak, azután spamnek, és hogy mit tegyenek ezekkel a levelekkel. Nagyon magas pontszám esetén a levelet egyszerűen törölni is lehet.

A tesztek legtöbbje pozitív pontszámot ér, de van közöttük negatív pontot érő teszt, néhány gyakoribb példa ezek közül:

MISSING_SUBJECT: 2,5 pont: nincs az üzenetnek tárgya
NUMERIC_HTTP_ADDR: 0,9 pont: numerikus IP-cím egy URL-ben
BAYES_00: -2,6 pont: A Bayesian-szűrés szerint egyértelműen ham a levél
BAYES_99: 3,5 pont: A Bayesian-szűrés szerint egyértelműen spam a levél
URIBL_BLACK: 2,0 pont: Egy URL URIBL feketelistán szerepel
RCVD_IN_BL_SPAMCOP_NET: 2,2 pont: a levél olyan állomáson haladt keresztül, ami megtalálható a SpamCop feketelistán.

A tesztek legtöbbje nagyon technikai, néhány érdekesebb típust lejjebb mégis kiemeltünk.

A szűrés eredménye

A sok teszt általában néhány másodperc alatt lefut, a végén egy pontszámot kapunk általában –5 és 40 között.

Ha a kapott pontérték 5 alatti: a levél ham (nem spam).
Ha a kapott pontérték 5 fölötti, de 12 alatti: a levél spamgyanús, megjelölendő
Ha a kapott pontérték 12 fölötti: a levél biztosan spam, törölhető

Az 5 és a 12 pontos határértékek tapasztalati értékek, a rendszergazdák ezeket szabadon megváltoztathatják. Az 5 pont általában elfogadott, de van, ahol egyáltalán nem használnak felső határt, ekkor minden levél kézbesítésre kerül. Máshol még alacsonyabb felső határt alkalmaznak, 8 pontot legitim levéllel elérni már szinte lehetetlen: a bátrabbak akár 8 pont fölött is törölhetnek.

Figyelmeztetés pontszám

A program képes megjelölni a spamgyanúsnak talált leveleket. Beállításainak megfelelően egy szöveget szúrhat a levél tárgyába, vagy akár mellékletként is csatolhatja az eredeti levelet egy spam-reporthoz. A program általában elhelyezi a vizsgálata eredményét a levél fejlécei között, így a felhasználók levelezőprogramjukban szűrőket beállítva el tudják különíteni e spamgyanús leveleket a legitim levelezésüktől.

Eldobási pontszám

Nyugodtan, automatikusan törölhetők, illetve karanténba rakhatók azok a levelek, melyekre a Spamassassin 12–15 pontnál magasabb pontszámot adott. Ezek már teljes bizonyossággal spamek, egy megfelelően beállított rendszerben legitim levelek ennyi pontot soha nem kaphatnak.

Mint általában minden szoftver esetében, itt is sok múlik a szoftver beállításain. Érdemes a helyi igényekhez igazítani a program beállításait, így még biztosabb eredményt érhetünk el, jelentősen csökkenthetjük a hamis pozitív és a hamis negatív eredmények számát.

Szabványtalanság

A spammerek általában speciális célszoftvereket használnak a leveleik kiküldésére zombi számítógépeiken, így gyakran megesik, hogy ezek a szoftverek nem tudnak teljesen szabványos leveleket generálni. Némelyik kifejezetten rosszul megírt program, míg mások fejlesztésére nem fordítottak annyi energiát, amennyi a viszonylag bonyolult MIME levelek szabványos kezeléséhez szükséges volna.

A Spamassassin-szűrő keresi a szabványtalanságokat a levelekben. Ha talál ilyet, emeli az összpontszámot.

Emiatt fordul elő, hogy egyes rossz minőségű, esetleg saját fejlesztésű, amúgy legitim, de nem kellő gonddal megírt programok levelei fennakadnak a spamszűrőkön.

Levélfejlécek meghamisítása

A zombi számítógépeken futó speciális spamküldő szoftverek próbálnak olyan e-maileket küldeni, hogy azok legitim felhasználók legitim leveleinek látszanak. Gyakran illesztenek például hamis Received sorokat a levelek fejlécébe, hogy úgy tűnjön, mintha a levél máshonnan érkezett volna.

A Spamassassin-szűrő ezeket a próbálkozásokat is kiszűri, és pontokkal honorálja.

Bayesian-szűrés

A Spamassassin-szűrő a 2.50-es verziótól kezdve minden levelet összevet a saját Bayesian adatbázisával. Ennek eredményeképpen csökkenti, vagy növeli az összpontszámot. Ha a levél szavai egyáltalán nem mutatnak hasonlóságot az adatbázisban szereplő spamekkel, akkor a BAYES_00 teszt –2,6 pontot ad az összpontszámhoz. Ha tökéletes a hasonlóság a már megismert spamekkel, akkor a BAYES_99 tesz jelent 3,5 pontot. Vannak persze köztes értékek. Ha a program még nem tanult meg elég spam és ham üzenetet, akkor a BAYES_50 teszt lesz sikeres, ez 0 pontot ér.

Fontos, hogy a Bayesian-szűrés csak akkor ad eredményt, ha a szűrő már rendelkezik legalább 200 ham és ugyanennyi spam üzenettel.

Fejleszti is tudását: ha egy levél pontszáma nagyon alacsony, a levelet mint hamet tanítja meg a Bayesian szűrővel. Ha egy levél pontértéke nagyon magas a levelet spamként rögzíti a Bayesian adatbázisban. Ez a fajta tanítás automatikus, beavatkozást nem igényel.

Ha a felhasználók Hamis pozitív eredményt, vagy Hamis negatív eredményt jeleznek, beavatkozásra van szükség: az adott ham vagy spam e-mail manuálisan is megtanítható a Bayesian-szűrőnek.

A Bayesian-mérgezés megjelenése óta a Spamassassin erre utaló jeleket is keres és pontoz.

Feketelisták

A Spamassassin-szűrő a levél fejléceiben (lásd még: E-mail fejlécek megjelenítése) megtalálható állomásneveket, IP-címeket, a levél tárgyában, illetve szövegében szereplő hivatkozásokat (URL-eket) több fekete- és fehérlistában is ellenőriz. A fenti példák közül az URIBL_BLACK teszt sikere azt jelenti, hogy a levélben található egy vagy több olyan hivatkozás, mely az URIBL feketelistán megtalálható. Ilyenkor növekszik a pontérték, jelen esetben 2 ponttal.

SPF

A Spamassassin-szűrő a Sender Policy Framework ellenőrzést is végez. Automatikusan vizsgálja meg a küldő domain SPF rekordját, ha nincs rendben valami, akkor például a SPF_FAIL teszt 1,9 ponttal emeli az összpontszámot.

Több ellenőrző algoritmus során többek között megvizsgálja egy üzenet fejlécét (tárgysorát) és a szöveget is, majd a spamgyanússág szerint pontozza. Az eljárást heurisztikus, értő szűrési eljárásnak hívják. Ha egy levelet spamnek vél, a megadott módon jár el vele: törli, karanténba küldi vagy csak jelzi ezt. Például a „LIMITED_TIME_ONLY” tárgysor 0,3 pontot ér (egy levél a 2.55-ös verzió szerint öt ponttól spam).

forrás: http://hu.spam.wikia.com/wiki/SpamAssassin